Primary i New Hampshire: Kan Biden overleve endnu et nederlag?

Foto: Gage Skidmore.Licens

New Hampshires primary står for døren, og oven på hans skuffende performance i Iowa, er alles øjne rettet mod Joe Biden. Biden har ført i de nationale meningsmålinger siden han meldte sit kandidatur, men i fivethirtyeight.coms vægtede gennemsnit står han nu lige med Bernie Sanders på 22%. Og meningsmålingerne i New Hampshire er ikke opmuntrende læsning for Uncle Joe: I alle de tre seneste målinger ligger han under 15%, men Sanders, der i 2016 vandt staten med 60% af stemmerne, står til at vinde – dog med en betydeligt mindre margin denne gang.

Iowa og New Hampshire har aldrig været anset for Bidens kerneområder, idet begge stater er kendetegnet ved et meget ”hvidt” vælgersegment, og Bidens styrke i høj grad ligger i hans evne til at tiltrække minoritetsvælgere, særligt afroamerikanere.

Bidens tiltrækningskraft er høj grad baseret på hans electability, og spørgsmålet er ganske enkelt, om en kandidat, der primært slår på sin valgbarhed kan overleve store nederlag i de to første stater. En spritny meningsmåling fra den anerkendte pollster Quinnipiac giver måske en antydning af et svar: Hvis målingen, der er foretaget efter Bidens nederlag i Iowa, står til troende, er han faldet fra 26% til 17% i slipstrømmen på Iowa, og det ville i så fald være noget nært et kollaps. Det er vigtigt at understrege, at der kun er tale om en enkelt måling – og der er stadig muligheden for, at Biden overrasker positivt i New Hampshire (selvom han tilsyneladende ikke selv tror meget på det– men hvis han er faldet under 20% pga. et dårligt resultat i Iowa, så ser det pludseligt meget vanskeligt ud.

USA2020.dk dækker New Hampshires primary tæt, og vi forventer at udsende såvel en podcast med analyse af Iowa og New Hampshire, som en ny power ranking i løbet af de kommende dage. I begge vil vi have skarpt fokus på Biden og hans chancer for at vinde nomineringen.