Perspektiverne efter Iowa: Sådan står top 4-kandidaterne

Foto: Gage Skidmore. Licens

Valget i Iowa er overstået, og selvom det efterfølgende forløb mildt sagt har været kaotisk, så er det nu tid til at kigge top 4 i det demokratiske felt, som sagerne står lige nu.

Pete Buttigieg

Uanset om det ender med at være Pete Buttigieg eller Bernie Sanders, som historien vil huske som vinder af Iowa, er en ting klart: Det er Buttigieg, der har klaret sig bedst ud af The Hawkeye State. Alene det, at en 38-årig borgmester fra South Bend lige nu har en realistisk mulighed for at vinde nomineringen, er en kæmpe historie. Jeg ser dermed frem til at få mere data fra New Hampshire, men i den seneste måling fra Suffolk University, ((Tracking poll, der følger feltet)) der blev foretaget fra 5-6. februar, altså efter Iowa, står Sanders og Buttigieg næsten lige. Det er dog kun en enkelt måling, men hvis vi får flere målinger med samme gode tal for Buttigieg, står han med en mulighed for at vinde New Hampshire – vel at mærke både Bernie Sanders’ og Elizabeth Warrens nabostat. Værd at notere sig er desuden, at mange vælgere fra The Granite State stadig kan skifte mening. Kort sagt: Buttigieg har en chance.

Bernie Sanders

Bernie Sanders er ifølge Fivethirtyeights model lige nu kandidaten med de bedste chancer for at vinde nomineringen – 45 % chance for at vinde en majoritet af delegerede. Jeg vil personligt ikke sætte hans chancer så højt endnu, selvom Vermont-senatoren bestemt er kommet godt ud af Iowa. Det skyldes, at Sanders er en fløjkandidat, og om han rent faktisk kan omsætte resultatet i Iowa og den sandsynlige sejr i New Hampshire til en nominering, er usikkert. Sanders kan komme til at møde en bevægelse, der vil forsøge at stoppe hans nominering. Sågar, skrev Politicos Ryan Lizza tilbage i november, “Back when Sanders seemed like more of a threat than he does now, Obama said privately that if Bernie were running away with the nomination, Obama would speak up to stop him.” At Sanders kan møde en bevægelse – uanset hvad så tidligere præsident Obama så gør – der ønsker at stoppe ham, er realistisk.

Sanders skal dog ikke undervurderes, og man kan bestemt argumentere for, at han er frontløber på nuværende tidspunkt. Med det sandsynlige scenarie, at Sanders kan vinde både New Hampshire og Nevada, så er præsidentkandidat Sanders lige nu mere sandsynligt, end det nogensinde før har været.

Elizabeth Warren

Senator Elizabeth Warren er for mig at se den største taber af disse fire kandidater efter Iowa. Modsat Bernie Sanders i New Hampshire og Joe Biden i South Carolina har hun ikke på samme måde stater, hvor hun ligger til at vinde, og hun leverede ej heller i Iowa på samme måde som Buttigieg, der som nævnt også står med en god mulighed for at vinde New Hampshire.

Ingen demokratisk eller republikansk kandidat har fra 1972 og til i dag vundet nomineringen uden at komme i top 2 i New Hampshire, og det er lige nu meget sandsynligt, at Warren ikke ender i top 2 i The Granite State. Historien peger i den forkerte retning, og kigger man på, at Massachusetts, hvor Warren er senator fra, er en nabostat til New Hampshire, bliver billedet kun dårligere for Warren.

Joe Biden

Den tidligere vicepræsident måtte indkassere et meget klart nederlag i Iowa, såvel som det er meget sandsynligt, at han også vil komme til at klare sig skidt i New Hampshire. Iowa og New Hampshire er ikke lette stater for Joe Biden, og han skal nok indstille sig på at bryde den generelle historiske regel(siden 1972), nemlig ikke at slutte i top 2 i både Iowa og New Hampshire og stadig vinde nomineringen(det skal Warren nok også).

Men Joe Biden forbliver favorit i South Carolina, stat nummer fire i rækken, og står klart stærkest blandt afroamerikanske vælgere. Det gør, at han fortsat skal tages meget seriøst i det her primærvalg og stadigvæk har ganske gode chancer – det er vigtigt at minde om.

Opdateret med denne nye NBC News/Marist-måling fra New Hampshire, der har Sanders i front på 25 % og Buttigieg på 21 %. Warren er på 14 %, Biden på 13 %. Sanders forbliver favorit.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.