Deval Patricks chancer i 2020 er fra starten små

Foto: Gage Skidmore.Licens

I går annoncerede tidligere guvernør i Massachusetts, Deval Patrick, at han stiller op som præsident i 2020 – en meget sen annoncering og det på trods af, at han så sent som i december 2018 afviste at gøre netop det. Men som salig Jens Otto Krag sagde: Man har et standpunkt, til man tager et nyt.

Årsagen til, at Deval Patrick nu har valgt at prøve lykken, skal formentlig findes i en bekymring om Joe Biden og Elizabeth Warren. Som The Atlantic har beskrevet det, har Deval Patrick til CBS News udtrykt følgende, ikke ligefrem jubeloptimistiske om Joe Biden: ”It feels like his campaign is contracting rather than expanding”, lød det fra den tidligere guvernør.
Patricks kandidatur indikerer, at han er bange for, at Joe Biden vil tabe nomineringen til Elizabeth Warren, som så vil ende med at tabe til Donald Trump i november – eller at Biden ikke selv vil kunne stå distancen mod Trump.

Patricks muligheder

Kigger vi på det positive for Deval Patrick, som tidligere præsident Barack Obama i øvrigt har omtalt som sin ven, har han på papiret mulighed for at appellere til afroamerikanske vælgere. Han er selv afroamerikaner, og med sit valg som guvernør i Massachusetts i 2006 blev han statens første – og nationens blot anden valgte – afroamerikanske af slagsen.

Hertil kommer, at Patrick dermed er fra en nabostat til New Hampshire, og det er en positiv faktor i The Granite State. Da New Hampshire er vigtig i kampen om nomineringen, er det i sagens natur derfor et meget gunstigt sted at have en chance.

Der er altså flere styrker for den tidligere guvernør, som gør, at kandidaturet ikke nødvendigvis er dømt til at fejle.

Et stort bjerg at bestige

Men problemerne melder sig også. For det første er Patrick sent på den og er ikke opstillingsberettiget i Arkansas og Alabama. Skulle kandidaturet få uventet succes, kan han muligvis klare sig uden disse, men værre er det, at det er usandsynligt, at han kvalificerer sig til debatten i december, hvilket ikke ligefrem gavner hans chancer.

For det andet er det korrekt, at Patrick på papiret er en kandidat, der vil kunne appellere til afroamerikanerne, men det er mildest talt usikkert, om han rent faktisk kan slå igennem, når det kommer til stykket. Det ville være oplagt at antage, at kandidater som både Cory Booker og Kamala Harris ville have kunnet mønstre en meget stor opbakning i den vælgergruppe, men det har ikke været tilfældet. Det betyder selvfølgelig ikke, at det så er udelukket, at Patrick kan appellere til den vælgergruppe, men sagen er slet ikke sikker for ham. Blandt afroamerikanere er det lige nu Joe Biden, der er solidt i front.

Og med Patricks arbejde for firmaet Bain Capital, som den tidligere republikanske præsidentkandidat Mitt Romney var med til at stifte, så er hans afsæt bestemt ikke optimalt.

Det understreger alt sammen de udfordringer, som den tidligere guvernør står med, til trods for at hans profil ikke er uinteressant. Jeg har dermed meget svært ved at se ham komme tæt på nomineringen, endsige vinde den.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.