Hvilken modstander foretrækker Trump?

Foto: Gage Skidmore.Licens

Som vi skrev i vores seneste Top 5 over demokratiske kandidater, er feltet af potentielle vindere efterhånden snævret ind til en lille håndfuld . I den nuværende situation er der fire potentielle modstandere til Trump:

  • Joe Biden
  • Elizabeth Warren
  • Bernie Sanders
  • Pete Buttigieg

Hidtil har Trump været nærmest besat af Joe Biden, (så besat, at det kan koste ham præsidentposten). Biden har ført i meningsmålingerne blandt de demokratiske kandidater, siden han trådte ind i valgkampen, og efter en periode, hvor Elizabeth Warren halede ind, er der tegn på, at han har retableret sin relativt solide føring. Men hvem vil Trump helst op i mod? Og hvem vil han helst undgå?

Først og fremmest skal opmærksomheden henledes på, at man ikke på basis af landsdækkende meningsmålinger kan drage vidtrækkende konklusioner. Eksempelvis viser RealClearPolitics meningsmålinger, at alle betydende Demokratiske kandidater ville vinde the popular vote, altså få flest stemmer. Men som Hillary Clinton og Al Gore m.fl. lærte på den hårde måde, er det ikke sådan, man vinder præsidentvalg i USA.

Som vi skrev tilbage i september, er det de såkaldte swingstater, der afgør valget. Uanset hvilken kandidat, Demokraterne vælger, er der en række stater, som vedkommende vil vinde (Californien, New York, Oregon etc.), mens der er til gengæld også er en række stater, som Trump vil vinde (Alabama, Texas, Georgia etc.). Når man skal kigge på de enkelte match-ups mellem Trump og de mulige Demokratiske kandidater, er det således swingstaterne – i højere grad end the popular vote – der er interessante.

 

New York Times swingstatsmålinger

New York Times offentliggjorde for et par uger siden en række meningsmålinger for nogle udvalgte swingstater, hvor man sammenlignede Trump med hhv. Biden, Warren og Sanders. Der er en række metodiske problemer forbundet med at drage entydige konklusioner på baggrund af undersøgelsen (man har kun spurgt registrerede vælgere i de enkelte stater, meningsmålingen for hver stat er baseret på ca. 600 adspurgte, hvilket ikke er nogen stor population, og tidlige meningsmålinger kan være ret upålidelige), men det er nu alligevel interessant at sammenligne. Udgangspunktet er valgresultatet i 2016, hvor Trump fik 302 valgmænd mod Hillary Clintons 236 valgmænd. Analysen antager, at Trump ikke er i stand til at vinde en eneste af de stater, Hillary Clinton vandt i 2016 (en diskutabel antagelse i betragtning af, hvor snævert hun vandt Minnesota og New Hampshire), og at den Demokratiske firewall derfor i store træk holder

Hvis vi starter med Biden, forudser New York Times’ meningsmåling, at han vil vinde en komfortabel sejr, idet han tager alle de nævnte stater på nær Michigan (som er uafgjort) og North Carolina:

Trump Biden
Resultat 2016 302 236
Pennsylvania -20 20
Wisconsin -10 10
Florida -29 29
Arizona -11 11
Muligt resultat 2020 232 306

I dette scenarie er resultatet næsten identisk med 2016-valget, blot med ”modsat fortegn” (dvs. klar sejr i antal valgmænd til Biden).

Hvis Sanders er den tænkte Demokratiske kandidat, siger meningsmålingen, at han vil vinde en snæver sejr, idet han tager tre stater, som Hillary Clinton tabte

Trump Sanders
Resultat 2016 302 236
Michigan -16 16
Pennsylvania -20 20
Wisconsin -10 10
Muligt resultat 2020 256 282

 

Hvis Elizabeth Warren vinder den Demokratiske nominering, ser det til gengæld ifølge New York Times ikke godt ud for Demokraterne, idet hun kun står til at kunne vinde et enkelt stat (Arizona) tilbage:

Trump Warren
Resultat 2016 302 236
Arizona -11 11
Muligt resultat 2020 291 247

 

Det siger sig selv, at man skal passe på med at drage for vidtrækkende konklusioner baseret på et enkelt sæt meningsmålinger, men der er næppe tvivl om, at der langt ind i Demokraternes rækker er stor bekymring over udsigterne, hvis Warren vinder Demokraternes nominering. Frygten for, at Trump vil lykkes med at portrættere Warren som en slags Hillary version 2 er stor, og New York Times’ meningsmåling har næppe gjort meget for at ændre på det faktum.

Konklusion

Trumps handlinger hidtil viser klart, at det er Biden, han frygter mest. Dette harmonerer også godt med, at Biden er den Demokratiske kandidat, der står stærkest blandt Trumps kernevælgere (lavtuddannede hvide), samtidig med, at Biden indtil videre er den eneste Demokratiske kandidat, der virkelig er lykkedes med at bygge en koalition af vælgere (idet han også står stærkt blandt sorte). I den nuværende situation vil Biden være favorit mod Trump. Alt andet lige.

Hverken Sanders eller Warren har indtil nu været i stand til at bygge en koalition, og deres kernevælgere er i højere grad højtuddannede, relativt venstreorienterede hvide vælgere. Deres muligheder for at gøre indhug i Trumps kernevælgerskare må alt andet lige anses for at være dårligere end Bidens. Ved et valg i morgen ville Trump efter USA2020.dks opfattelse være favorit mod både Sanders og Warren.

Så hvis vi skal svare på spørgsmålet i artiklens overskrift, tror vi, at Trumps foretrukne modstander pt. er Elizabeth Warren. Hun har klart den svageste profil i forhold til de lavtuddannede hvide i midtvesten, der sikrede Trump i 2016, hun er kvinde (hvilket muligvis er en svaghed i swingstaterne), og hendes ret venstreorienterede profil kan muligvis skræmme svingvælgerne.