Af Henrik Jürgensen og Jakob Terp-Hansen
Velkommen til fjerde udgave af vores nuværende stilling af de demokratiske kandidater og dermed novembers første.
Den skal som tidligere beskrevet ses som et udtryk for, hvordan sagerne står på nuværende tidspunkt – og af samme årsag har Joe Biden genindtaget førstepladsen.
Så læs med – i parentes er angivet, hvor kandidaterne stod i seneste rangering.
1. Joe Biden(2)
Med indikationer på, at Elizabeth Warrens målinger er ramt af en form for stagnation, om man vil, og at Biden i et samlet gennemsnit af de fire første stater, hvor der skal afgives stemmer, har den bedste opbakning, vender den tidligere vicepræsident efter en kort afstikker tilbage til førstepladsen i vores rangering. Vi ønsker ikke at negligere de åbenlyse problemer, som Joe Biden står med i Iowa og New Hampshire, hvilket kan påvirke hans chancer markant, men grænsen er omvendt også hårfin: Kan Biden vinde en af disse stater eller klare sig bedre end forventet, så er dynamikken meget interessant, da han kan vise, at de problemer, han ellers så ud til at have, ikke var nogen, han ikke kunne overkomme. Efter Iowa og New Hampshire er overstået, er terrænet meget lettere. Både i Nevada, der har et mangfoldigt vælgerkorps, og som giver Biden gode målinger, men også i South Carolina, hvor 65 % af vælgerne i 2016 var ikke-hvide, og hvor Biden dominerer meningsmålingerne. Især South Carolina er Biden-terræn, fordi han fører markant blandt afroamerikanere på nationalt niveau.
Men: Kan Iowa og New Hampshire ikke vindes af Biden – og selvom det er en mulighed, ser det svært ud lige nu – og kan eksempelvis Pete Buttigieg vinde Iowa, ja, så står Biden i en anderledes vanskelig situation. Især i et historisk perspektiv, hvor kun Bill Clinton siden 1976 – endda under særlige omstændigheder – har tabt Iowa og New Hamsphire og stadig vundet nomineringen.
2. Elizabeth Warren(1)
Fordelene for Elizabeth Warren er åbenlyse: Hun er det bedste bud på en kandidat, der kan vinde både Iowa og New Hampshire, og hun er den, som flest støtter af de andre kandidater på denne liste overvejer at stemme på ifølge The Economist, hvilket illustrerer, at hun har en del bedre mulighed for at udbygge sine meningsmålinger yderligere. Warrens problemer kan komme med eventuelle nederlag i Iowa eller New Hampshire. Terrænet bliver nemlig svære for hende derefter. Især i South Carolina bliver det næsten umuligt – som det forholder sig lige nu – for hende at vinde, fordi hun slet ikke appellerer til afroamerikanere i samme grad som Joe Biden – men hun halser også efter ham i Nevada.
Den store strukturelle fordel for Warren er som nævnt imidlertid, at hun er et bedre bud end Biden på en kandidat, der kan udbygge sine meningsmålinger. Så selvom forholdene for hende på nuværende tidspunkt er en smule dårligere end Bidens, kan det sagtens forholde sig markant anderledes, som tiden går.
3. Bernie Sanders(3)
Tendensen er fortsat ikke god for Bernie Sanders, og vi overvejede sågar at rykke ham ned på en fjerdeplads i vores rangering. Sanders har 16 % i nationale målinger og bygger slet ikke bro mellem vælgerne på samme måde som Warren. Det var uden tvivl positivt for ham at få opbakning fra folk som Alexandria Ocasio-Cortez og Ilhan Omar, men det ændrer ikke på, at Bernie Sanders ikke rigtigt kan udvide sin base og fortsat sagtens kan ende med at tabe både Iowa og New Hampshire, selvom sidstnævnte fx er hans hjemstat.
Alt er ikke dårligt for Vermont-senatoren. Sanders har en realistisk mulighed for at vinde nomineringen, og det er på ingen måde slut endnu. Eksempelvis fører han trods alt i den seneste meningsmåling fra New Hampshire jævnfør denne oversigt. Men det er alt i alt mere sandsynligt, at han i næste rangering vil være nummer fire, end at han vil nummer to.
4. Pete Buttigieg(4)
Som tidligere beskrevet her på siden, så er kodeordet for Pete Buttigieg Iowa, der lige nu har en gennemsnitlig opbakning i staten på cirka 18 %, mens Joe Biden står med godt 15 %, Warren med 22 % og Sanders med cirka 15 %. Gennemsnittet er taget fra de seneste fire målinger i denne oversigt fra midten af oktober og frem, men i de to seneste fra slutningen af oktober og starten november står Buttigieg på henholdvis 18 % og 19 % og er inden for den statistiske usikkerhed af førstepladsen.
Pete Buttigieg er desuden godt organiseret i staten. Ifølge New York Times’ tal fra oktober måned har han åbnet flere kampagnekontorer end nogen af de andre kandidater, og det er derudover gunstigt at have så mange penge til rådighed, som Pete Buttigieg på nuværende tidspunkt har.
Hertil kommer, at hans position i nationale målinger for øjeblikket er den stærkeste nogensinde for hans kampagne ifølge The Economist med en opbakning på 8 %. Så selvom Pete Buttigieg er i store problemer med eksempelvis opbakning for afroamerikanere, og at det er i Iowa, hans primære chancer for for alvor at bryde igennem ligger, så er hans placering med klar ‘pil op’.
5. Kamala Harris(5)
Der er ikke meget at skrive om Kamala Harris. Der skal noget drastisk til, for at hun kan vinde, og det er svært at se, hvad det kan være. Meningsmålingerne i Iowa og New Hampshire er på et meget lavt niveau, og selvom hun virkelig satser på at vinde Iowa, så er det svært at se Harris vinde nomineringen.
Harris, der umiddelbart kan appellere til mange forskellige vælgere, har ikke kunnet slå igennem. Det er endnu ikke udelukket, men det er bare ikke til at se, hvordan hun skal kunne vinde, som tingene står lige nu.
Hun får femtepladsen – mest fordi der ikke er andre end de fire øvre, der overgår hende. Men vi overvejede at sætte Amy Klobuchar ind på en femteplads i stedet for. Det kan sagtens være, det bliver hende næste gang.