Demokraternes femte tv-debat: Hvem vandt? Og betyder det noget?

Foto: Marc Nozell. .Licens

Endnu et afsnit i den lange føljeton af tv-debatter med Demokraternes ledende kandidater løb af stablen natten til torsdag, og såvel amerikanske  som danske medier er allerede i gang med at kåre vindere og tabere.

Vi på usa2020.dk har selvsagt en klar holdning til det spørgsmål, men den vender vi tilbage til. For lad os først kigge på, om det rent faktisk betyder noget, hvem der klarer sig bedst. Et argument for, at det ikke er tilfældet, kan man få ved at kigge på Joe Biden, der generelt ikke har klaret sig særlig godt, men som stadig fører solidt i de landsdækkende meningsmålinger.

Omvendt er der ingen tvivl om, at tv-debatter kan bruges til at skabe – et i hvert fald midlertidigt – momentum, sådan som det lykkedes Kamala Harris, der steg kraftigt i meningsmålingerne efter den første debat, men som siden er faldet tilbage igen, muligvis blandt andet som følge af en række halvdårlige præstationer i de efterfølgende tv-debatter.

Man kan muligvis argumentere for, at debatterne har størst betydning for kandidater, der er relativt ukendte og/eller ligger svagt i meningsmålingerne, mens de førende kandidater med høj genkendelse blot skal lade være med at dumme sig alt for meget.

Men tilbage til nattens debat: Hvis vi nu absolut skal kåre vindere og tabere (og det skal vi!), hvordan gik det så?

Vinder

Pete Buttigieg. ”Mayor Pete” er manden med momentet pt. Han er pt. den eneste kandidat, der reelt kan true de tre førende (Joe Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders) i de nationale målinger, og han har igennem de seneste uger lagt sig i spidsen i Iowa, der traditionelt er en meget vigtig stat at vinde, fordi den ligger først i valgkalenderen og dermed kan skabe et afgørende momentum. Buttigiegs opgave i nattens debat var derfor primært at undgå at dumme sig og dermed ødelægge sit momentum, og det lykkedes.

En kandidat som Amy Klobuchar syntes også at have en god aften og fik positiv omtale i flere medier og leverede blandt andet replikken: “I govern both with my head and my heart, and if you think a woman can’t beat Donald Trump, Nancy Pelosi does it every single day.”

Tabere

Joe Biden. I disse tider skal man selvsagt passe på ikke at blive beskyldt for aldersdiskrimination, men når man ser Joe Bidens præstationer ved tv-debatterne er det svært ikke at tænke over, om manden simpelthen er for gammel til en præsidentvalgkamp. I nattens debat blev hans svar mere og mere tågede, efterhånden som debatten skred frem, og han brændte aldrig rigtigt igennem. Som nævnt ovenfor er der meget, der tyder på, at det ikke betyder noget for hans popularitet, men det var ikke en god aften for Biden.

Julian Castro. Castro havde ikke kvalificeret sig til nattens debat, og han må være favorit til at være den næste kandidat, der kaster håndklædet i ringen.