Efter debatten: Stadig fire favoritter

Foto: Gage Skidmore.Licens

Joe Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Andrew Yang, Amy Klobuchar og Tom Steyer gik i nat dansk tid på scenen til demokraternes sjette præsidentdebat og årets sidste af slagsen. En debat, der formentlig ikke ændrede afgørende på dynamikken i kampen om nomineringen, nemlig at lige nu er der fem – i forskellige grader – sandsynlige bud på et udfald af primærvalgskampen: Sejr til Biden, Bernie, Buttigieg eller Warren eller et åbent konvent.

Opsigtsvækkende i debatten var, at den unge borgmester Pete Buttigieg kom under angreb. Amy Klobuchar angreb ham eksempelvis for at negligere betydningen af erfaringen. Som hun sagde jævnfør The Hill: “When we were in the last debate, mayor, you basically mocked the 100 years of experience on the stage.”

Buttigieg var grundlæggende god til at svare for sig, men angrebene synes også at illustrere en frygt for konkurrencen fra borgmesteren fra South Bend, som forbliver bedste bud på at vinde Iowa. For både Amy Klobuchar og Elizabeth Warren, som også angreb ham, er Iowa en uhyre vigtig stat. Vinder Klobuchar ikke Iowa, vinder hun ifølge os ikke nomineringen, og vinder Warren ikke Iowa, hænger hendes chancer også i en tyndere tråd. Og hvem mere oplagt at angribe end kandidaten, der i seneste meningsmåling derfra har størst opbakning på 24 %? Civiqs online-meningsmåling viste desuden Warren på 18 % og Klobuchar på 4 %.

Tidligere vicepræsident Joe Biden havde også en god aften. Præstationen, han leverede, var grundlæggende solid, og sågar kom han med flere humoristiske indspark. Som frontløber er det tæt på ideelt for ham – debatten gjorde intet, der kan true hans position det bedste bud på en præsidentkandidat, og Joe Biden er fortsat den kandidat, hvis indre julefred bør være størst.

Skal man udpege en vinder af debatten, må det være Amy Klobuchar, der ifølge New York Times fik næstmest taletid. Her følger noget af det sagte fra hendes side, som jeg virkelig synes var godt – fra det transcript, som Washington Post har lavet:

Om electability: “If you look at the poll — the state that knows me best, and that is the state of Minnesota, it showed in the state that Hillary had her lowest margin of victory, it showed that I’d beat Donald Trump by 18 points. I beat him with men more than anyone on this stage(…).”

Om at være progressiv: “(…)But where I disagree is, I just don’t think anyone has a monopoly on bold ideas. I think you can be progressive and practical at the same time(…).”

Men en ting er at være stærk retorisk, hvilket Klobuchar er – noget andet er, om det kan omsættes til bedre meningsmålinger. Og det må tiden alt andet lige vise, for lige nu er hun langt væk fra en sejr i Iowa og endnu længere fra nomineringen. Jeg mener ikke, denne debat vil blive nogen game changer for hende uagtet den flotte præstation.

Bernie Sanders havde ligeledes en god aften. I vores seneste top 5 rykkede vi ham et trin op, og denne debat fik os ikke til at overveje, om han skal sættes ned næste gang. Det går bedre for Sanders end Elizabeth Warren, som ikke umiddelbart gjorde noget, der kan ændre det faktum, at hendes kampagne lige nu er i krise, hvilket var årsagen til, at hun fik en femteplads i vores seneste rangering – for første gang var hun ikke i top 2. Det var dog meget stærkt, da hun blev forholdt, at hun ville blive den ældste præsident til at blive indsat, hvortil hun svarede: “I’d also be the youngest woman ever inaugurated.”

De to resterende kandidater, Andrew Yang og Tom Steyer, fik mindst taletid ifølge New York Times. For mig at se var ingen af dem dårlige og fremstod begge sympatiske, men det bliver ikke en af de to, der vinder nomineringen.

Det er tværtimod situationen, at Biden, Bernie, Buttigieg og Warren er de mest sandsynlige kandidater til at vinde nomineringen. For nuværende er vores vurdering af valgkampens dynamik dermed den samme, som vi gav udtryk for i vores seneste top 5.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.