Top 5: Biden eller brokered?

Foto: Gage Skidmore.Licens

Af Henrik Jürgensen og Jakob Terp-Hansen

Med en tv-debat natten til fredag og impeachment-proces på Capitol Hill er det tid til USA2020.dks top 5 over Demokraternes kandidater – og med en helt ny “kandidat” på listen.

I parentes er angivet, hvordan kandidaterne stod i seneste rangering.

1. Joe Biden (1)

Joe Biden er den klare frontløber. Ikke blot fører han nationalt, men hans vej til nomineringen synes også at være den letteste. Med opbakning på 50 % blandt afroamerikanere – en dominerende føring –ifølge The Economist har han gode forudsætninger i flere stater, og hertil kommer, at ingen demokratisk kandidat siden 1988 har vundet den demokratiske nominering uden at vinde en majoritet af afroamerikanske vælgere. Biden har 167 endorsement points hos Fivethirtyeight(som giver støtteerklæringer point alt efter, hvem der giver dem), og han er den kandidat, der for øjeblikket virker til at have mindst brug for at lave et godt resultat i Iowa eller New Hampshire, som han ikke klarer sig imponerende i. Men grænsen er, som vi har skrevet før, hårfin: Vinder han for eksempel Iowa, er vejen umiddelbart – umiddelbart, for meget kan ske – banet. Han vil måske kunne affeje et eventuelt nederlag i New Hampshire som en konsekvens af Elizabeth Warren og Bernie Sanders’ hjemmebanefordel, såfremt de altså vinder, og muligvis komme ind til Nevada og South Carolina med en føring. Hvor stor en betydning, de første delstater så vil få, er det store spørgsmål. Men konklusionen er uanset klar: Det er Biden i front.

2. Brokered convention(ny)

Sandsynligheden – eller risikoen, om man vil – for, at ingen kandidat møder op til Demokraternes kongres d. 13. juni i Milwaukee, Wisconsin med et flertal af delegerede bag sig, er større, end den har været i mange år. Og som vi beskrev forleden, vil den situation medføre en Brokered Convention, hvor kandidaterne skal forsøge at forhandle sig frem til at få et flertal bag sig. Vi anser en Biden sejr som det mest sandsynlige scenarie, mens ingen af de andre kandidater pt ser ud til at kunne bygge den koalition af vælgere, der kræves for at kunne få et flertal. Hverken Sanders, Buttigieg eller Warren har således endnu formået at appellere til de afroamerikanske vælgere, der forventes at udgøre ca. 25% af Demokraternes vælgere ved dette års primaries, og som derfor kan være en afgørende faktor. Med andre ord: Brokered Convention er efter vores vurdering det næst-mest sandsynlige scenarie, som tingene står pt.

3. Bernie Sanders(4)

Vi har rykket Bernie Sanders et trin op i vores rangering. Efter at have været i vanskeligheder er han nu rykket op på en snæver andenplads ifølge flere gennemsnit af nationale målinger som konsekvens af Warrens fald. De omtrent 16-19 %, som Bernie Sanders dog mønstrer nationalt, alt efter gennemsnittet, man kigger på, er ikke imponerende, men han har gode forudsætninger for at vinde Iowa og New Hampshire. Førstnævnte tabte han på målfoto i 2016 – sidstnævnte sejrede han markant i. Med sejre i måske disse to stater, hvilket ikke er usandsynligt, kan han håbe på, at det kan omsættes til en føring i Nevada. South Carolina vil han næppe kunne vinde, men Sanders opbakning blandt minoriteter er ikke rædderlig og fx markant bedre end Pete Buttigieg. Der er forhindringer, og det er ikke det mest sandsynlige, at Sanders vinder nomineringen, men han står bedre nu, end han før har gjort.

4. Pete Buttigieg(3)

Spørgsmålet om Pete Buttigiegs kandidatur kan koges, som vi før har beskrevet, ned til en stat med godt tre millioner indbyggere: Iowa. Det er her, muligheden for at vinde nomineringen ligger. Men vinder Buttigieg ikke Iowa, tror vi ikke på en sejr til ham i det lange løb. Her er det meget mere sandsynligt, at vedkommende, der her vinder, vil kunne løbe med momentum i New Hampshire, som ellers også er en stat, der ligger godt til Buttigieg. Kan han ikke vinde de to første, vinder han ikke nomineringen, vurderer vi. Den gode nyhed for ham er, at det ersandsynligt, at han vinder Iowa. Vinder han den, kan han håbe, det kan føre til sejr i New Hampshire. Hvad så bagefter? Ja, så bliver det store spørgsmål at se, om Buttigieg så har kunnet forbedre sin opbakning i de næste stater – eller om det går i stå efter disse to stater, hvilket vil være historisk anormalt, men en mulighed.

5. Elizabeth Warren(2)

Skal man beskrive Warrens kampagnes målingers forfatning med et ord på nuværende tidspunkt, må det være følgende engelske: Decline. Warrens nationale meningsmålinger er faldet markant, fra at hun i oktober var godt lige med Biden nationalt ifølge RealClearPolitics. Men hendes momentum er falmet – og gået i den modsatte retning og er godt og vel 10 procentpoint efter Biden. Warren står i sin alvorligste krise som kandidat. Kan hun komme ud af den? Kodeordet for hende er også Iowa og New Hampshire. Hun har gode muligheder i begge stater – velorganiseret i Iowa, gunstig vælgersammensætning og fra en nabostat til New Hampshire. Kan hun derimod ikke vinde disse to, må hun nok betragtes som færdig. Warren har stadig en chance, men for nu er hun i problemer, hvilket er årsag til det markante fald i rangeringen – der er dog ingen udsigt til, at hun falder ud af top 5.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.