En fin valgaften for Republikanerne

Foto: Architect of the Capitol

Artiklen er opdateret 16.32 med en præcisering af den republikanske kandidat Sam Browns holdninger til 2020-valget, baseret på en artikel, CNN tidligere på ugen kunne offentliggøre.

Tirsdag var der atter valg i en håndfuld amerikanske delstater. I Maine, Nevada, North Dakota og South Carolina blev der afholdt primærvalg, mens der i Texas’ 34. kongresdistrikt løb et specialvalg af stablen. Donald Trump var inden da kommet med en række støtteerklæringer, og alt i alt forløb aftenen fint, men dog ikke perfekt, for ham.

Begynder vi med South Carolina, var særligt to valg interessante, nemlig primærvalgene i 1. kongresdistrikt og 7. kongresdistrikt. Disse forventes ikke at være i spil til Midtvejsvalget, men alligevel er resultaterne værd at hæfte sig ved på grund af Donald Trump. I 1. kongresdistrikt måtte den tidligere præsident nemlig notere sig et nederlag. Trump havde støttet kandidaten Katie Arrington, der udfordrede det siddende medlem af Repræsentanternes Hus fra dette distrikt, Nancy Mace. Mace vandt imidlertid en komfortabel sejr, som dog ikke var noget jordskred. Arrington erkendte efterfølgende sit nederlag og gav sin støtte til Mace. Mace kritiserede eksempelvis i skarpe vendinger Trump efter angrebet på Kongressen 6. januar, men syntes senere at forsøge at komme ham i møde ved flere lejligheder, hvilket illustrerer, hvor vigtig Turmp fortsat er i partiet.

I South Carolinas 7. distrikt fik Donald Trump til gengæld en sejr. Her var Tom Rice, der repræsenterer distriktet i Repræsentanternes Hus, nemlig på valg. Rice var en af de ti republikanere, der stemte for impeachment af Trump i 2021 – til manges overraskelse. Trump støttede dermed en af Rices modkandidater, 37-årige Russell Fry, der vandt overvældende. Som journalisten Greg Giroux pegede på, var Rices resultat i en historisk sammenhæng temmelig dårligt.

Bevæger vi os fra syd til vest, afholdt Nevada også en række primærvalg. Her valgte Republikanerne blandt andet deres kandidat til Senatet, og det blev ikke overraskende Trump-støttede Adam Laxalt, der tidligere har beklædt posten som attorney general i The Silver State. Laxalt skal nu forsøge at erobre den siddende demokratiske senator Catherine Cortez Mastos senatssæde til efteråret, og som vi tidligere har beskrevet, er det senatsvalg helt åbent – sågar opfatter flere iagttagere Cortez Masto som den mest sårbare, siddende senator ved Midtvejsvalget.

Guvernør Steve Sisolaks modstander fik vi ligeledes navn på – det blev Sheriff Joe Lombardo, som også har Trumps opbakning. Guvernørvalget til efteråret kan som senatsvalget gå begge veje til efteråret.

Værd at bemærke er ligeledes, at eksempelvis Adam Laxalts hovedmodstander Sam Brown faktisk forsøgte at fremstå mere loyal over for Trump i sin tilgang til præsidentvalget i 2020 end Laxalt, skønt Trump ellers støttede Laxalt. Det illustrerer, at man som republikansk kandidat sagtens kan forsøge at omfavne Trump, selvom man ikke har fået hans støtte – endnu en indikation på den tidligere præsidents fortsatte styrke. Dog bør denne passage præciseres, da CNN tidligere på ugen kunne bringe en artikel, hvor Brown sagde følgende: “Joe Biden won. He won across the country and is sitting in the White House as a result of that. People want to kind of go back and litigate that. But we’ve got to focus on moving forward.”

Rykker vi til Maine, finder vi ikke særlig mange interessante primærvalg – dog bør det nævnes, at demokraten Jared Golden, der repræsenterer Maines 2. distrikt i Huset, lærte sin republikanske modstander at kende, nemlig det tidligere medlem af Repræsentanternes Hus, Bruce Poliquin. Det er værd at notere, eftersom kampen om Maines 2. distrikt til Midtvejsvalget er meget åbent. Trump kom i øvrigt ikke med støtteerklæringer i Maine.

Lad os slutte i Texas. Her var der nemlig specialvalg (altså ikke et primærvalg) sydpå i statens 34. kongresdistrikt, hvor den ledige plads efter demokraten Filemon Vela, der gik af tidligere på året, skulle udfyldes. Og det valg vandt den republikanske kandidat Mayra Flores faktisk, med demokraten Dan Sanchez som nærmeste forfølger. Flores vandt ni ud af de 11 counties og fik mere end 50 % af stemmerne, hvilket betyder, at hun undgår et runoff i august. Om ikke andet er det en god historie for Republikanerne at vinde i dette distrikt. Som Texas Tribunes Patrick Svitek anførte: “Republicans have been eager to flip the seat as part of their new offensive in South Texas after Biden’s underperformance throughout the predominantly Hispanic region in the 2020 election.”

Måske får Flores dog kun lov til at være medlem af Repræsentanternes Hus frem til januar. Til efteråret skal hun nemlig møde demokraten Vicente Gonzalez, og det er en noget sværere opgave, da redistricting gjorde distriktet til væsentligt bedre terræn for Demokraterne. Det nyligt overståede valg blev holdt i den gamle “version” af distriktet, mens valget til efteråret skal afholdes i den nytegnede. Det er dog ikke afskrevet, at Flores kan slå Gonzalez, som dog opfattes som favoritten af iagttagere.

For at afslutte så koncist som muligt må man dog konstatere, at denne valgaften samlet set ikke forekom videre dramatisk, men dog med en fin overskrift til Republikanerne i Texas.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.