Johnson valgt. Men hvad med Trump-agendaen?

Foto: Architect of the Capitol

Velkommen tilbage i spalterne – og ikke mindst: Godt nytår!

First things first, som man siger: Jeg har afleveret mit bachelorprojekt, hvilket betyder, at nyhedsbrevet efter en lidt ujævn periode nu igen udkommer hver tirsdag, som sædvanen er. Der skal nok blive meget at tage fat på i 2025 – ikke mindst i Kongressen, hvor Repræsentanternes Hus i sidste uge atter valgte republikaneren Mike Johnson som speaker.

Modsat for to år siden forløb processen i år relativt skånsomt. Efter alle havde stemt, stod det ganske vist klart, at Johnson manglede et par stemmer, og det så derfor ud til, at vi i hvert fald skulle ud i en afstemningsrunde nummer to. Afstemningen forblev dog indtil videre åben, Johnson førte samtaler i kulisserne og til sidst stemte to Freedom Caucus-medlemmer på ham. Johnson fik 218 stemmer, og tydeligt rørt kunne han fortsætte i jobbet som formand for Repræsentanternes Hus.

Det var gavnligt for Johnson, at der ikke ligefrem var et oplagt alternativ. Som Joe Biden plejede at sige, skulle man ikke sammenligne ham selv med den almægtige, men med alternativet, og noget lignende syntes at være på spil for Johnson.

For at illustrere: Den ene Johnson-modstander blandt republikanerne, Thomas Massie, stemte på majority whip Tom Emmer. Men da Emmer under det ugelange drama i efteråret 2023 om at efterfølge den væltede McCarthy selv forsøgte at blive speaker, måtte han kort efter at have vundet den republikanske partinominering sande, at han ikke kunne mønstre stemmerne til at blive speaker. Det er slet og ret utrolig vanskeligt at få tilstrækkelig opbakning blandt republikanerne i Huset.

Men selvom Johnson nu er valgt, står udfordringerne stadig i kø. En af dem er implementeringen af Trumps agenda.

Det er nemlig fortsat ikke helt klart, om partiet gennem reconciliation vil forsøge at gennemføre centrale dele af Trump-agendaen ved hjælp af ét eller to lovkomplekser (vil man i øvrigt høre mere herom, diskuterede Mads Dalgaard og jeg det også i podcasten i sidste måned).

Senatets majoritetsleder John Thune har ønsket, at man agerer ved hjælp af to reconciliationlove: Først starter man med tiltag på områder som immigration og energi, og så tager man adresseringen af eksempelvis skattepolitikken i anden runde. Omvendt er planen i Repræsentanternes Hus, siger Mike Johnson, at tage det hele i ét lovkompleks.

Kommende præsident Trump har klargjort, at han foretrækker at agere ved hjælp af kun en enkelt lov, men han har også erklæret sig åben for en todelt strategi. Det vigtigste for ham er, at “we get something passed as quickly as possible”, som han sagde til radioværten Hugh Hewitt. Som iagttageren Kevin Madden desuden påpeger, var dette et tegn på “minimal interest or investment in the process [fra Trumps side red]. just get him a bill he can sign/declare victory.”

Det kan da også lyde som ren processnak, men det kan være vigtigt, hvilken en af retningerne man vælger. I øjeblikket er situationen endnu dynamisk, og onsdag mødes Trump med senatorerne, skriver Punchbowl News. Håbet er samme medie, at man endegyldigt kan finde ud af, hvilken retning partiet skal gå i for at gennemføre dele af deres politiske dagsorden.

Spillet om Trump-agendaen er kun lige begyndt. Meget er på spil for ham, Johnson og Thune i den kommende tid trods en republikaner på præsidentposten og republikansk flertal i begge kamre.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.