Kan Jim Jordan nå 217?

Foto: Architect of the Capitol.

Er der et eneste republikansk medlem af Repræsentanternes Hus, der kan få tilstrækkelig opbakning i partiet til at blive ny formand for Repræsentanternes Hus?

Det spørgsmål kender vi ikke svaret på. Den stærkt konservative, Trump-støttede medstifter af grupperingen Freedom Caucus, Jim Jordan, forsøger i øjeblikket at skrabe stemmerne sammen, men selvom han har gjort fremskridt, går kabalen på nuværende tidspunkt ikke op for ham. Afstemningen om speakerposten skal efter planen finde sted senere i dag.

Et valg af Jordan som speaker vil i givet fald sætte punktum for en omskiftelig og helt og aldeles uforudsigelig proces. I sidste uge nominerede Republikanerne ellers majoritetsleder Steve Scalise som deres kandidat til speakerposten. Men som tiden gik, blev det klarere og klarere, at Scalise ikke havde stemmerne til at gøre arbejdet færdigt og også blive speaker. Ikke blot havde han vundet nomineringen med et forholdsvist snævert forspring til Jordan, der viste sig efterfølgende ingen farbar vej til hammeren. Scalise trak sig.

Således måtte Republikanerne nominere en ny kandidat, og det blev Jim Jordan. Men også hans stemmefordeling syntes mildt sagt suboptimal: Georgia-republikaneren Austin Scott havde som et lyn fra en klar himmel kastet sig ind i kampen om nomineringen, og han høstede faktisk 81 stemmer i alt. Jordan blev Republikanernes kandidat, men da over 50 republikanske medlemmer i en efterfølgende, ligeledes hemmelig afstemning tilkendegav, at de ikke ville støtte ham som speaker, så vejen til hammeren også stejl ud.

Mandag kunne mediet Punchbowl News så rapportere, at Jordan-støtter vurderede, at de havde reduceret modstanden mod ham betragteligt. Denne analyse blev i løbet af mandagen bekræftet: Flere stærkt Jordan-kritiske medlemmer endte med at vende på en tallerken og bakke op ham som ny speaker.

Det store spørgsmål er så, om de Jordan-skeptiske medlemmer er talstærke nok til at forhindre ham i at få fingre i hammeren, og om de i så fald er villige til at stemme imod ham, når der skal stemmes om speakerposten. Jordan skal som udgangspunkt have 217 stemmer for at være helt sikker på at blive speaker, da der normalt er 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus, men to pladser i øjeblikket er ubesatte. Det giver – ligesom for Scalise og Kevin McCarthy – en meget snæver fejlmargin.

Og indtil videre har Jordan ikke helt bundet den gordiske knude op. Han har ikke 217. Ifølge CNN’s Haley Talbots oversigt er fem republikanske medlemmer af Huset lige nu klare modstandere af Jordans kandidatur. Yderligere fem hælder mod at stemme imod ham baseret på deres offentlige udtalelser. Og Punchbowl News skriver endvidere, at visse republikanere anslår, at Jordan mangler henved 20 stemmer.

Jordan kan sådan set godt vinde speakerposten med lidt færre end 217 stemmer – 217 kræves kun, hvis alle, der møder op til afstemningen, stemmer på en kandidat. Hvis nogle af dem for eksempel undlader at stemme, har Jordan en anelse større fejlmargin.
For at komplicere hans vej til posten yderligere har flere republikanske medlemmer af Huset, såsom Carlos Gimenez fra Florida, imidlertid tilkendegivet, at de eksempelvis vil stemme på Kevin McCarthy.

Om Jordan kan manøvrere sig igennem og skabe endnu et jordskred i amerikansk politik, må tiden vise.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.