Nattens debat: Var der nogen, der vandt?

Foto: Gage Skidmore.Licens

Januar måneds debat arrangeret af CNN foregik i Iowa, der som bekendt er den første stat i listen af caucuses og primaries. Debatten skilte sig primært ud ved, at vi for første gang så de to venstreorienterede kandidater Elizabeth Warren og Bernie Sanders gå i infight med hinanden. Generelt er der enighed om, at debatten var seriøs og – som CNN skriver – mere fokuseret på issues og mindre på personality. Dog med en enkelt markant undtagelse. Mere om det senere.

Generelt må man sige, at debatterne ikke har flyttet ret meget på meningsmålingerne (med Kamala Harris’ kortvarige spike  som undtagelsen).

Situationen mellem de fire førende har været stabil i et stykke tid, og der er ikke noget, der umiddelbart indikerer, at nattens debat lavede om på det. Vi har forsøgt skabe et overblik over reaktionerne på debatten og giver her vores bud på, hvem der vandt, og hvem der tabte.

Vindere

Pete Buttigieg og Amy Klobuchar

Når der er fokus på de væsentlige politiske emner, er det generelt godt for de to moderate kandidater, der begge stillistisk tilhører den gamle, seriøse skole. For Klobuchar – der har behov for virkelig at rykke i målingerne – er det nok desværre for lidt og for sent. Om Buttigieg, der i fivethirtyeights analyser er den Top4-kandidat med dårligst chancer, kan man sige, at han ikke står dårligere efter nattens debat. Han er nødt til at lave et godt resultat i Iowa – og om hans performance i nat forbedrede hans chancer, er nok tvivlsomt. Men han gjorde det godt og fortsatte med at slå på, at han er den stærke midterkandidat.

Elizabeth Warren

Aftenens store diskussionsemne var hendes verbale slåskamp med Bernie Sanders, der blev så ophedet, at Warren tilsyneladende nægtede at give Sanders hånden efter debatten. Diskussionen gik  blandt andet på, om Sanders har udtalt, at en kvinde ikke kan blive valgt til præsident i USA (hvilket han på det bestemteste benægtede). Generelt er vurderingen, at Warren fremstod stærk, Hun scorede aftenens one-liner, da hun sagde: ” So, can a woman beat Donald Trump? Look at the men on this stage: Collectively, they have lost 10 elections. The only people on this stage who have won every single election that they’ve been in are the women.” Her på USA2020.dk er vi ikke i tvivl om, at en kvinde selvfølgelig kan vinde et amerikansk præsidentvalg. Hillary vandt som bekendt the popular vote. Men vi er i tvivl om, hvorvidt Elizabeth Warren kan.

Joe Biden

Biden er manden, de andre skal indhente. Så når han ikke taber stort, vinder han.

Tabere

Bernie Sanders.

Når man er kandidat for den ”progressive” venstrefløj er det ikke godt at blive beskyldt for mandschauvinisme. Heller ikke selv om man benægter. Men vi tvivler på, at det vil påvirke hans popularitet. Så det er et begrænset nederlag.

Tom Steyer

Han har behov for at skabe noget stort meget snart. Vi har svært ved at se, hvor det skulle komme fra.