Rangeringer af staterne: Nevada rykker sig – stadig fordel til Biden

Foto: Gage Skidmore.Licens

Tidligere på måneden rykkede USA2020.dk Florida fra “lean democrat” til “toss-up” – en ændring, der især afspejlede ændringerne i meningsmålingerne. Nu foretager vi så to yderligere ændringer – den ene i Trumps retning, den anden i Joe Bidens retning.

Nevada (6 valgmænd) går fra “sandsynligvis demokratisk” til “tenderende demokratisk.”

Nebraskas 2. distrikt (1 valgmand) går fra “toss-up” til “tenderende demokratisk.”

Starter vi med den første ændring, Nevada, så reflekterer dette i høj grad de to meningsmålinger fra The Silver State, der er foretaget i henholdsvis slutningen af august og i september. Disse giver en føring på 5 og 4 procentpoint til Joe Biden. Fivethirtyeights gennemsnit fra staten giver Biden en føring på 5,5 procentpoint – en fordel, men valget er grundlæggende åbent. Bidens forspring kan ikke kaldes solidt. Som vi skrev, da vi offentliggjorde første udgave af valgkortet: “I en situation, hvor Biden fører med ca. 9,5 procentpoints nationalt er det vanskeligt at se en stat, der ved de sidste tre valg har stemt til venstre for det nationale gennemsnit, gå til Donald Trump, der dog stadig har en chance, hvis de nationale målinger vender kraftigt. Vi har den derfor i Likely Democrat-kategorien.”

De nationale målinger har ikke ændret sig mærkbart, omend der er sket en indsnævring. Men på daværende tidspunkt var der ikke data fra Nevada af nogen nylig karakter, hvilket betød, at vurderingen måtte baseres på andre faktorer. Nu har vi data fra staten, og det indikerer et valg, der tenderer Biden, men ikke mere end det. Værd at bemærke er også, at hvor Obama vandt staten med mere end 6 procentpoint i 2012, vandt Hillary Clinton den i 2016 med cirka 2.5 procentpoint.

Vi flytter derudover også Nebraskas 2. distrikt til tenderende demokratisk. Det baserer sig eksempelvis på, at Trump vandt distriktet med cirka 2 procentpoint, og at Demokraterne sejrede ved Midtvejsvalget til Repræsentanternes Hus i 2018. Historikken taler til gengæld i en republikansk retning, omend Barack Obama vandt distriktet i 2008. Vi sætter altså en tyk streg under, at valget er åbent – men Biden har en fordel. Det giver dette valgkort:


Click the map to create your own at 270toWin.com

Bundlinjen er altså, at 279 valgmænd – én mere end sidste gang – tenderer Joe Biden. Til gengæld er hans føring i Nevada tyndere end sidst. Det er tydeligt, at han er favorit, men man bør ikke afskrive Donald Trumps muligheder for at blive genvalgt.

Lyt til vores seneste podcast på Spotify eller Apple Podcasts om disse ændringer – og hvilke stater, vi ikke rykkede denne gang.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.