Lyspunkter for Trump i Florida

Foto: Gage Skidmore. Licens

Vi har efterhånden sagt og skrevet mange gange, at Joe Biden er klar favorit til sejren. Den vurdering er der ikke grund til at ændre på, som landet ligger i øjeblikket. Men der er til gengæld grund til at viderekommunikere de advarselstegn, der kan ligge i de vigtige svingstater.

En af disse er Florida, en af de mest sandsynlige tipping point-stater. De seneste målinger efter det republikanske konvent peger på en positiv tendens for Donald Trump. Den seneste Quinnipiac-måling gav blot Biden et forspring på 3 procentpoint blandt likely voters, og den seneste NBC News/Marist-meningsmåling gav Trump endnu mere grund til optimisme. 48 % – 48 % var resultatet blandt likely voters, mens det var 48 % til Trump og 47 % til Biden blandt registrerede vælgere.

Gennemsnittet af meningsmålinger indikerer også tæt løb. I Fivethirtyeights gennemsnit er forskellen cirka 2 procentpoint, og situationen for Donald Trump i Florida er grundlæggende bedre, end den eksempelvis var, da vi offentliggjorde seneste version af vores valgkort 1. august. Det kan for os dermed ikke længere retfærdiggøres, at Florida tenderer demokratisk, hvorfor vi flytter den til “toss up” i vores rangeringer af staterne – den står med andre ord så tæt, at vi ikke kan udpege en favorit mellem Donald Trump og Joe Biden.

Hertil kommer, at Midtvejsvalget i 2018 også bød på flere sejre for Republikanerne på statsniveau: Roy De Santis vandt guvernørvalget over demokraten Andrew Gillum, mens republikaneren Rick Scott til senatsvalget hev sejren hjem over den siddende, demokratiske senator Bill Nelson. Florida har siden præsidentvalget i 1976 desuden stemt til højre for nationen som helhed – i sagens natur fordelagtigt for Trump.

Helt grundlæggende skal Donald Trump vinde Florida i 2020 – vinder han ikke staten, er det meget vanskeligt at se ham vinde præsidentvalget. Før valgmændene i 2016 stemte, havde Trump 306 valgmænd og Hillary Clinton 232. Et nederlag til Trump i The Sunshine State ville have skubbet hans føring ned på 277 valgmænd, hvilket havde efterladt ham med en ikke-eksisterende fejlmargin i de tre famøse rustbæltstater – Wisconsin, Michigan og Pennsylvania – i forhold til at vinde præsidentvalget. Det illustrerer vigtigheden af at vinde Florida, og netop hans chancer for det har forbedret sig. Vi rykker Florida til “toss up”, hvilket giver nedenstående valgkort (som vi forhåbentlig snart opdaterer yderligere). Fortsat føring til favoritten Joe Biden, men med 278 valgmænd i hans favør er det en mindre en af slagsen end i de to foregående udgaver. Imidlertid er det også vigtigt at bemærke, at selvom Bidens føring er faldet siden sidst, er antallet af valgmænd, der tenderer Trump, ikke steget.


Click the map to create your own at 270toWin.com

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.