Republikanerne vil have revanche

Foto: Architect of the Capitol.

Indlægget er vores ugentlige nyhedsbrev, som man kan tilmelde sig her.

Efter et skuffende 2022-valg har Republikanerne naturligvis sat sejlene efter at få oprejsning ved valget i 2024. Der er som bekendt ikke bare præsidentvalg, men også senatsvalg og valg til Repræsentanternes Hus.

Ved førstnævnte står Demokraterne med en på papiret svær opgave: De skal forsvare langt flere pladser i det kammer end Republikanerne, heriblandt i republikanske delstater som West Virginia og Montana, og de har umiddelbart ingen “nemme” muligheder for at fravriste Republikanerne et sæde.

Hvad angår Repræsentanternes Hus, er sagen en lidt anden. Ved midtvejsvalget i 2022 fik Republikanerne 222 pladser – nok til flertal, men langt færre, end hvad der bredt var forventet. Det snævre flertal har allerede skabt problemer for dem, men i går udgav National Republican Congressional Committee så en liste over 37 demokratiske sæder, som Republikanerne vil forsøge at få fat på i kampen for at udvide deres flertal. Det inkluderer – blandt andre – Alaskas plads i Repræsentanternes Hus (repræsenteret af demokraten Mary Peltola), Maines 2. distrikt (repræsenteret af demokraten Jared Golden) og ikke mindst Michigans 7. distrikt og Californiens 47. distrikt, hvor de to demokratiske politikere – henholdsvis Elissa Slotkin og Katie Porter – nu i stedet forsøger at blive valgt til Senatet i 2024.

At NRCC udgiver en sådan liste, er der naturligvis intet odiøst i. Det oplagte spørgsmål er i stedet: Hvordan vurderer iagttagere ellers, at kampen om Repræsentanternes Hus i 2024 her meget tidligt tegner sig?

Det er værd at bemærke, at Repræsentanternes Hus ved to valg i streg har overrasket mange kommentatorer. I 2020 vurderedes det vidt og bredt, at Demokraterne ville gå frem – i stedet endte de med at gå tilbage og fastholdt kun et snævert flertal. I 2022 var det omvendt en udbredt forventning, at Republikanerne ville vinde flertallet med større margin, end tilfældet var.

Bemærkelsesværdigt er derfor, at flere analytikere begynder med at vurdere, at kampen om Repræsentanternes Hus anno 2024 er noget nær plat eller krone. Mediet Sabato’s Crystal Ball vurderer, at 212 sæder står til at blive vundet af Republikanerne, 201 sæder står til at gå til Demokraterne – og 22 er cirka lige. Det vurderer de er i tråd med analysen af, at kampen om Huset er noget nær lige. Mediet Inside Elections har en lignende opfattelse.

Man bør naturligvis huske, at disse vurderinger kan og vil ændre sig – der er lang tid til 2024. Men det illustrerer, at Repræsentanternes Hus’ lige nu anses for at være en meget lige kamp.

Kontrollen over Repræsentanternes Hus er ikke skiftet i et præsidentvalg siden 1952, men med et så snævert flertal, som Republikanerne, vil det ikke kræve meget for Demokraterne at bryde den regel. I den forbindelse er det også værd at huske, at 18 republikanere sidder i distrikter, som Joe Biden vandt i 2020, mens der blot sidder fem demokrater i distrikter, der endte hos Trump samme år. Det giver umiddelbart en vis republikansk eksponering – men ikke nødvendigvis nok til, at man kan erklære Demokraterne for tidlige favoritter til Repræsentanternes Hus.

Og slutteligt består mange spørgsmål selvfølgelig endnu: Hvordan vil Bidens approval rating se ud om halvandet år (hvis det, som forventet, bliver ham, der ender som Demokraternes kandidat)? Hvilke kandidater nominerer partierne? Hvilke politiske spørgsmål kommer til at fylde?

Det er for tidligt at spå om på nuværende tidspunkt – men mens mange ser en republikansk fordel i kampen om Senatet i 2024, synes Repræsentanternes Hus til at begynde med at stå nogenlunde lige.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.