Trump gik tilbage til 2016 på CPAC

Billede fra 2018

Måske var det i år misvisende, at begivenheden hed Conservative Political Action Conference. Som Trump-støtten John Fredericks sagde ifølge The Hill, så var det ikke CPAC, han deltog i, men TPAC. Jævnfør den udtalelse skulle konferencen ses som en størrelse domineret af tidligere præsident Donald Trump og hans støtter.

Lørdag talte Trump så til konferencen og spillede en del, vi kendte – blandt andet fremførte han sin forkerte fortælling om, at 2020-valget blev stjålet fra ham og gentog sit tidligere kampagneslogan “Make American Great Again.”

Bemærkelsesværdigt var desuden, at Trump hev en side ud af 2016-drejebogen og kritiserede flere prominente republikanere, der synes at repræsentere fortiden i partiet. Som Trump til stor applaus sagde: “(…) we are never going back to the party of Paul Ryan, Karl Rove and Jeb Bush.” Disse har han naturligvis angrebet før, og det var en oplagt kontrast at drage. Budskabet indikerede, at der var et republikansk parti før og efter Trump, og at det i Trumps optik naturligvis er den sidste vej, som partiet må gå. Han sagde ydermere: “We’re not going back to people that want to destroy our great Social Security system.” Talen illustrerede dermed også Trumps appel til det republikanske segment, som er drevet af Trump, og som analytikeren Natalie Jackson har døbt “non-conservatives.” Vælgere, der ikke er konservative republikanere i traditionel forstand, og som har stærkt positive holdninger til ekspræsidenten.

Der er som sådan ikke noget odiøst i, at Trump kritiserer profilerede republikanere på den facon, men det peger på, at han dels er optaget af at erklære sejr i sin kamp for at forandre partiet og dels ønsker at bevare et billede af at være en politisk outsider.

At CPAC 2023 mest var et Trump-show, viste yderligere to forhold: For det første vandt Trump konferencens straw poll, der dog ikke skal tillægges nogen videre værdi. 62 % i denne ønskede ham som præsidentkandidat, mens 20 % ønskede Florida-guvernør Ron DeSantis. Og her kommer vi så til det andet punkt: Ron DeSantis var ikke tilstede, men var samtidig med, at CPAC løb af stablen, inviteret til en begivenhed i Florida arrangeret af den konservative Club for Growth. Trump var til gengæld ikke at finde hos Club for Growth. De to forskellige arrangementer illustrerer dermed to forskellige visioner: Dem, der vil fastholde Trump – og dem, der er klar til at begive sig videre.

For sidstnævnte er risikoen firkantet sagt, at der kommer så mange kandidater, der vil lægge billet ind på dette segment, at de splitter stemmerne, så det gavner Trump så meget, at han atter ender med at vinde nomineringen. Som analytikeren Osita Nwanevu skrev herom i The Guardian: “All told, Trump should, by all rights, be even more difficult for his Republican rivals to beat next year than he was seven years ago. And that makes it all the more remarkable that the Republican elites and donors who’ve soured on him ⁠(…) seem poised to make the very same mistake that delivered him the nomination last time.”

Om det er Donald Trump eller Florida-guvernør Ron DeSantis, der står med de bedste chancer for at vinde nomineringen, kan diskuteres. Vi mangler fortsat at se, om sidstnævnte ender med at stille op. Gør han ikke det, må Trump kaldes storfavorit, som det ser ud lige nu. Men stiller han op – som de fleste forventer – må tiden vise, hvilke af ugens to visioner for partiet, som står stærkest.

Hvis du vil høre om det republikanske primærvalg 2024, kan du lytte til vores seneste podcast, hvor tidligere USA-korrespondent Torsten Jansen sammen med overtegnede går Trump og DeSantis’ vinderchancer efter i sømmene. Man kan lytte med på Apple Podcasts, på Spotify, Podimo eller diverse andre tjenester.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.