Fortsat sandsynligt, at Senatet godkender ny højesteretsdommer

Foto: National Archives and Records Administration

Det er naturligvis mere end bemærkelsesværdigt, at den 83-årige højesteretsdommer, Stephen Breyer, har besluttet at stoppe. Efter Joe Bidens nominering skal Senatet godkende en ny højesteretsdommer, og det er fortsat meget sandsynligt, at det kommer til at ske.

Lad os begynde artiklen med at se nærmere på, hvorfor det er tilfældet. Som beskrevet i sidste uges artikel er mit bud, at Joe Biden nok skal få godkendt den højesteretsdommer, som han nu engang nominerer, og jeg synes ikke, der er grund til at ændre på den vurdering, selvom der principielt kan ske uforudsete udviklinger på den ene eller anden måde. Ser man imidlertid på West Virginia-senator Joe Manchins nylige udtalelser, er min tolkning, at præsident Biden ikke som udgangspunkt har grund til at bekymre sig. “I think they’re all excellent names,” sagde Manchin eksempelvis om kandidaterne til at afløse Breyer ifølge NBC News. Min vurdering er også fortsat den samme af Arizona-senator Kyrsten Sinema. Der synes med andre ord at skulle gå meget galt, hvis Sinema og Manchin ikke ender med at stemme for Bidens kandidat, og det er der ikke meget, der tyder på lige nu.

Mere usikkert er, om der også er republikanske senatorer, der ønsker at stemme for den kandidat, som Biden vælger. Tirsdag sagde Biden således: “And I’m serious when I say it: that I want the advice of the Senate as well as the consent, if we can arrive on who the nominee should be.” I den sammenhæng kan man ligeledes hæfte sig ved Illinois-senator Dick Durbins, der også er formand for Senate Judiciary Committee, håb om, at Bidens kandidat får tværpolitisk støtte. Som han udtalte i programmet “The Week” på ABC News: “I’m reaching out to the Republicans and saying the nominee will be available for you to get to know them.”

Selvom det er usikkert, om Bidens kandidat vil få republikanske stemmer, er håbet om at give afstemningen et tværpolitisk præg ikke naivt. Det er for eksempel ikke udelukket, at Maine-senator Susan Collins eller Alaska-senator Lisa Murkoski kunne finde på at stemme for Bidens kandidat. Det samme gælder South Carolina-senator Lindsey Graham, der har talt varmt om et af de navne, der nævnes, nemlig J. Michelle Childs, som Politico beskrev i går.

Hvem Joe Biden ender med at nominere, er selvfølgelig endnu uvist. Biden vil nominere en sort kvinde, og en række navne er i spil. I en analyse 27. januar så kommentatoren David Lat, der har bloggen Original Jurisdiction, nærmere på navnene. Lat vurderede, at Ketanji Brown Jackson har 40 % sandsynlighed for at blive valgt – bedst af alle. På andenpladsen var Leondra Kruger med 30 % sandsynlighed, mens førnævnte J. Michelle Childs og “The Field” fik 10 procent sandsynlighed hver. David Lats gæt er, at Ketanji Brown Jackson bliver nomineret.

Joe Bidens intention er efter eget udsagn at offentliggøre sin beslutning i slutningen af denne måned, og selvom Demokraternes kontrol over Senatet er så skrøbelig, som den kan være, er det som nævnt både i denne artikel og i sidste uge svært at se, at de ikke får godkendt den afløser for Breyer, som Biden vælger.

 

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.