Slutspurt i New York City: Tre ting, du skal vide

Foto: Kristina D.C. Hoeppner. Licens Link til billede

I dag afholdes det demokratiske primærvalg til borgmesterposten i New York City. USAPol.dk giver dig her tre ting, du skal vide om valget.

1) Eric Adams er frontløber – men der er fire gode bud på en vinder

Som noteret 10. juni er Brooklyn Borough President Eric Adams frontløber i kampen om at blive Demokraternes kandidat til borgmesterposten, når man ser på de tilgængelige meningsmålinger. Men det er slet ikke en sikker sag, og i det hele taget kan fire kandidater vinde – Adams, Kathryn Garcia, Maya Wiley og Andrew Yang (læs lidt mere om dem i vores artikler fra juni og april). Jeg ville blive overrasket, hvis det var en anden end de fire, der vandt, selvom der er tretten demokratiske kandidater, man kan stemme på.

2) Et særligt valgsystem

Primærvalgene afholdes i år ved hjælp af et system kaldet Ranked Choice Voting. Dette går ud på, at man kan rangere op til fem kandidater efter præference. Den kandidat, man helst vil have, kan så være ens førstevalg, mens ens andenprioritet kan blive ens andetvalg osv. Hvis en kandidat får mere end 50 % af førstevalgsstemmerne, vinder personen. Hvis ikke bliver det mere komplekst, og optællingen vil foregå i runder. Ved afslutningen på hver runde vil kandidaten med færrest førstevalgsstemmer elimineres, og hvis man som vælger har rangeret denne kandidat som sit førstevalg, vil ens stemme gå til den næsthøjestrangerede kandidat på ens liste. Den proces fortsætter, til der er to kandidater tilbage, hvorefter den med flest stemmer vinder. Alt sammen ifølge Board of Elections in the City of New York og New York Times. Det bliver interessant at se, hvordan det vil udfolde sig.

3) Kan tage tid, før vi kender vinderen

Det vil tage tid, før vi officielt ved, hvem der bliver den demokratiske kandidat til borgmestervalget i New York City. Ifølge New York Times er det en mulighed, at vi først har en officiel vinder i ugen, der begynder med 12. juli. Men vi vil have en del stemmer at se på inden den dato, skal det siges. Hvornår vi så egentlig kan se, hvem der vinder primærvalget, er et åbent spørgsmål. Sådan her skriver CBS News: “Unofficial results of the first-choice votes are expected to be released on primary night to show first-choice votes, but the city Board of Elections says that officials won’t be able to start calculating results until at least the following week.”

Det var vores tre ting, som er gode at vide. Republikanerne holder også deres primærvalg i dag, men det er højest usandsynligt, at vinderen af det vil blive New York City’s nye borgmester. Denne skal findes i det demokratiske primærvalg.

 

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.