Stillingen i Georgia: Senatet tenderer republikansk

Foto: Gage Skidmore.Licens

Senatskontrollen er til januar på spil i Georgia i de to runoffs mellem henholdsvis David Perdue (R) og Jon Ossoff (D) og Kelly Loeffler (R) og Raphael Warnock (D). Alle fire kandidater kan trække sig sejrrigt ud. Som CNN’s Harry Enten formulerede det: “You could basically show me any poll result for the Georgia Senate Runoffs at this point… and my response would be the same… “It’s possible.”

Med det sagt vil vi gerne forsøge at kvalificere vores vurdering af, hvor valgene står i øjeblikket. Derfor præsenterer vi i dag vores første rangeringer af de to senatsvalg. Disse fungerer på samme måde som de rangeringer, vi lavet inden senatsvalgene i november, og skal ses som et udtryk, hvordan situationen er i dag, ikke nødvendigvis til januar.


Click the map to create your own at 270toWin.com

På kortet ses de mørkeblå og mørkerøde – disse stater afholdt valg i 2020, og de er afgjort. I de lysegrå var der ikke valg. Som det ses på kortet, opfatter vi lige nu Georgias ene valg mellem Perdue og Ossoff som tenderende republikansk, mens valget mellem Warnock og Loeffler er mørkegråt – det opfatter vi som så lige, at vi ikke kan udpege en favorit. Vi spår endnu ikke, hvordan valget vil falde ud, men hvis Perdue skulle sejre, så vil det sikre Republikanerne minimum 51 sæder i Senatet og dermed et flertal.

Hvis vi først betragter valget mellem David Perdue og Jon Ossoff, indikerer meningsmålingerne et ekstremt tæt løb. Et simpelt gennemsnit af alle novembers fem målinger ((en af de disse målinger er en partisan poll ifølge Fivethirtyeight)), der varierer i institut og kvalitet, tildeler David Perdue 48,2 % og Jon Ossoff… 48,2 %. Disse målinger skal læses med ikke blot den sædvanlige bevidsthed om usikkerheden i meningsmålingerne, særligt efter 2020-valget, men også med det faktum, at der er cirka en måned til valgdagen. SurveyUSA, der er en af de institutter, der har udgivet en meningsmåling, skrev desuden følgende: “SurveyUSA urges consumers of this research to reflect on how unfamiliar the footing is for anyone attempting to measure what is happening in Georgia as Bulldogs hang Christmas lights during a Pandemic and the Republican President is at war with the Republican Governor and the state’s Republican Secretary of State.”

Kigger man udelukkende på meningsmålingerne, vil dette valg selvfølgelig være et rent toss-up. Det gør vi dog ikke. En strukturel fordel for David Perdue er, at han faktisk klarede sig ikke blot bedre end Jon Ossoff, men også et my bedre end Donald Trump i staten i november, mens Ossoff fik godt og vel 100.000 stemmer færre end Joe Biden. Det er et udgangspunkt, der bør give Ossoff-kampagnen hovedpine. Kombinerer man dette med, at Republikanerne har vundet syv ud af de otte runoffs på statsniveau siden 1992 – og forøget deres andel af stemmerne – tenderer valget akkurat i Perdues retning.
Det er ikke for at sige, at Perdues favoritværdighed er stor. Sean Trende fra RealClearPolitics pointerede, at Perdue ikke er nogen god kandidat. Men skønt Biden vandt Georgia, halsede Ossoff som nævnt efter, hvilket for eksempel skyldtes, at han i statens tre største counties – Fulton, Gwinnett og Cobb – klarede sig godt og vel to procentpoint dårligere end Biden. Han vandt stadig disse counties klart, og han kommer til at gøre det igen til januar, men det handler for Ossoff om at vride så mange stemmer som muligt ud af disse. Perdue står altså lige nu med de bedste kort på hånden.
Warnock vs. Loeffler
Warnock og Loeffler var de to kandidater, der fik flest stemmer i junglevalget i november, og som skal kæmpe om det andet sæde. Dette valg rangerer vi som “lige” – vi kan ikke udpege en favorit.
Et gennemsnit af den seneste måneds seks meningsmålinger giver begge kandidater 48 %, men her er det værd at bemærke, at to af disse er partisan polls ifølge Fivethirtyeight. Disse giver Loeffler en fordel på fire og fem procentpoint. Skulle man med alle de nævnte forbehold dermed vælge kandidaten med det bedste udgangspunkt ud fra meningsmålingerne alene, ville det være Warnock, men det er igen ekstremt tæt.
Alt i alt giver det Warnock et bedre udgangspunkt end Ossoff, men ikke nok til, at vi vil være tendere valget mod Kelly Loeffler til ham. Det skyldes de beskrevne tendenser i statens seneste otte runoffs, men også fordi målingerne på ingen måde giver ham nogen tydelig fordel. En sådan har Loeffler omvendt heller ikke.

To meget åbne valg

Analysen her er selvfølgelig skrevet ud fra antagelsen af, at historik kan bruges til noget i analysen af januar-valgene, og det er bestemt muligt. Men det er også vigtigt at sige, at det her er en helt unik situation – at kampen om Senatet afgøres i to valg lover en enorm intensitet og gør det grundlæggende svært at sammenligne med tidligere runoffs eller november-valgene.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.