Lovgivningsmæssig succes for Biden, men hans approval rating er fortsat ringe

Foto: Gage Skidmore Licens

Præsident Joe Biden kunne mandag underskrive den tværpolitiske infrastrukturaftale, der gik igennem Repræsentanternes Hus i starten af november, efter 13 republikanere havde stemt for. I dag stemte Huset så Build Back Better Act, det store lovkompleks, der har hængt sammen med den tværpolitiske aftale, og som blandt andet berører klima og velfærd, igennem. Den skal herefter forbi Senatet, hvor det er usikkert, hvad der vil ske – men Bidens november har indtil videre været præget af succes på lovgivningsområdet, selvfølgelig mest på grund af den tværpolitiske infrastrukturaftale, der utvivlsomt var en stor sejr for ham.

Spørgsmålet er så, hvad Biden får ud af disse sejre. Build Back Better Acts eventuelle effekt kan vi endnu ikke sige noget om, men vi kan se lidt nærmere på den tværpolitiske infrastrukturaftale. Den er populær i befolkningen, viser meningsmålinger – eksempelvis indikerede en måling fra Monmouth University tidligere på måneden, at den havde 65 % opbakning, mens en Quinnipiac-måling anslog denne til at være 57 %. Det ville dermed være oplagt at antage, at Bidens generelle approval rating ville begynde at gå i den rigtige retning – men det har endnu ikke været tilfældet.

Ifølge Fivethirtyeights nuværende estimat var Bidens approval rating 42,9 % 5. november, hvor loven blev stemt igennem Repræsentanternes Hus. I dag, 14 dage senere, kan Biden mønstre en approval rating på identiske 42,5 %. Hans approval rating forbliver altså ganske ringe. Vi kender ikke det fulde billede endnu, skal det siges – Biden underskrev som nævnt først loven i mandags, og man kan i princippet ikke afvise, at det først er herefter, den positive effekt eventuelt indtræffer. Det ser dog ikke ud til at ske på nuværende tidspunkt.

Betragter vi i stedet fremtiden for Build Back Better Act, er det som nævnt usikkert, hvad der vil ske i Senatet, men forventningen synes at være, at der her vil blive ændret på loven, således Repræsentanternes Hus skal stemme om den igen. Der er altså udfordringer fremadrettet, men gennemførslen i Repræsentanternes hus i dag var naturligvis et skridt i den rigtige retning for Demokraterne.

Derudover er det værd at bemærke, at Build Back Better Act også har været populær i meningsmålingerne. Men man kan naturligvis ikke afvise, at den vil skabe problemer for Demokraterne på længere sigt, såfremt den altså gennemføres. Men alt i alt er den tværpolitiske aftale nu gennemført, og Build Back Better Act bevæger sig foreløbigt på det rette spor. Det har været en yderst kompliceret proces, men når Biden iagttager den, kan han indtil videre godt tillade sig at gøre det med tilfredshed.

 

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.