Trump forsøger comeback

Foto: Gage Skidmore.Licens

Det republikanske konvent er begyndt. Konventet, der skal nominere Donald Trump som partiets præsidentkandidat – en præsidentkandidat, der er voldsomt presset. Med cirka to en halv måned til valgdagen og det, at der er mulighed for at stemme tidligt i nøglestater allerede i september, er sagen den, at Donald Trump skal til at have vendt skuden. Og noget tyder på, at præsidenten virkelig forsøger på den målsætning i denne uge. “Trumps big week”, lød en overskrift i New York Times i dag.

I går kom præsidentens udmelding vedrørende behandling af coronavirus. Ved konventet, der strækker sig fra mandag til torsdag, vil der hver aften være taler af Donald Trump. Og fredag, efter det republikanske konvent, vil præsidenten holde et rally i Manchester, New Hampshire – en af de procentuelt tætteste stater i 2016, kun overgået af Michigan. Det var planen, at Trump ville have holdt et rally i New Hampshire i byen Portsmouth i juli, hvilket dog blev udskudt.

Donald Trump går ind til konventet i en meget svær position. Pr. CNN’s Harry Enten er der kun tre siddende præsidenter, der er bagud med mere end et procentpoint ved begyndelsen af deres konventperiode. Kun Harry Truman i 1948 halsede efter på cirka samme niveau som Trump. Positivt for Trump er da selvfølgelig, at Harry Truman endte med at vinde 1948-valget.

Trump er bagud med cirka 9 procentpoint i Fivethirtyeights gennemsnit af nationale meningsmålinger. De seneste nationale målinger, som The Economist har samlet, har set gode ud for Joe Biden. Fivethirtyeights forecast giver Biden 73 % sandsynlighed for at vinde valget, mens The Economists giver ham 89 procent sandsynlighed for samme. Trump er bagud på point, når det gælder popularitet, hvor hans net favorability rating er -13,4 ifølge RealClearPolitics, mens Bidens cirka går i nul (-0,4), og når det gælder approval ratings. Hans opbakning på coronavirus er endnu værre (-18,5 jævnfør RealClearPolitics og -19,1 jævnfør Fivethirtyeight). Med hensyn til økonomien er hans net approval rating 1,0.

Der skal med andre ord ske noget – Trump har brug for en game changer, hvis han skal vinde valget. Det er bestemt ikke slut endnu, men sagen er, at for en måned siden kunne vi have sagt det samme; at Biden var klar favorit, Trump var bagud, valget var endnu ikke slut, men Trump havde brug for et comeback. Indtil videre har det mere eller mindre været status quo. Det synes Trump nu at forsøge at satse på at ændre.

Hvor meget alt det her vil virke, er selvfølgelig et andet spørgsmål. Hvis vi blot kigger på det planlagte rally i New Hampshire, viste en analyse af statskundskabsprofessor Alan Abramowitz i Sabato’s Crystal Ball, der tog udgangspunkt i 2016-valgkampen, at “the relative number of campaign trips to a state by Trump and Clinton had no effect on the results. In contrast, the 2012 results strongly predicted the 2016 results.” Endvidere konkluderede Abramowitz, at Trumps “performance relative to Romney was not affected by the number of events that he held in a state compared with Clinton.” Jævnfør analysen må det altså antages, at “(…) whether either campaign holds live rallies and whether one holds more rallies than the other will probably have little or no impact on the election results at the state level.” Betydningen af dette rally – såvel som andre rallies – er der altså grund til at møde med skepsis.

Men med denne plan synes Trump at gøre en hel del for at gøre comeback.

Og det har han brug for.

 

 

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.