Ugentlig opdatering på ny højesteretsdommer: Stadig god grund til optimisme

Foto: Architect of the Capitol

Det er fortsat klart mest sandsynligt, at Senatet godkender den højesteretsdommer, som Joe Biden vælger som erstatning for Stephen Breyer. Det var vores vurdering sidst, vi tog temperaturen på dette forløb, og der er heller ingen grund til at ændre denne gang.

CNN’s Manu Raju beskrev i går, at den demokratiske West Virginia-senator Joe Manchin fortsat taler varmt om de potentielle kandidater til at efterfølge Breyer, og at Manchin ikke har fået en opringing fra Det Hvide Hus vedrørende hans stemme, hvilket peger på, at de ikke bekymrer sig om, hvorledes han vil agere. Et ganske positivt, omend ikke overraskende, tegn for Biden og Senatets demokrater. Det er også stadig vores forventning, at Arizona-senator Kyrsten Sinema vil stemme for den kandidat, som Biden vælger.

At der er grund til optimisme, illustreres også af præsident Joe Bidens nylige interview med Lester Holt på NBC News. Her udtalte Biden: “I think whomever I pick will get a vote from the Republican side.” Det er ikke urealistisk, og under alle omstændigheder indikerer det, at det ikke i større omfang optager Biden, om hans kandidat bliver godkendt, men hvordan hendes godkendelse foregår. Et spørgsmål er derfor, i hvor høj grad Biden vil lade muligheden for, at hans kandidat kan få republikanske stemmer i Senatet, indgå i sine overvejelser.

I interviewet med Holt forklarede Biden derudover, at han havde foretaget et “deep dive” på “about four people” til embedet som højesteretsdommer. Indtil nu er der dog ikke udsigt til, at Biden offentliggør sit valg i denne uge. En kandidat i denne uge ville være “optimal but not likely”, sagde Illionois-senator Dick Durbin, der også er formand for Senate Judiciary Committee ifølge Politicos Marianne Levine og Burgess Everett. Det er dog heller ikke en videre forbløffende udtalelse, eftersom Biden tidligere har sagt, at han vil melde ud i slutningen af februar.

Tilbage står altså, at det fortsat synes mere interessant at beskæftige sig med, hvem Biden vælger, og hvornår Senatet kan godkende hende, end om hun kan blive godkendt.

I den sammenhæng er det værd at bemærke, at siden nomineringen af Earl Warren som højesteretsdommer i 1954 og frem til og med Amy Coney Barrett i 2020, er der i gennemsnit gået cirka 54,4 dage fra den officielle nominering til godkendelse ifølge Pew Research Centers undersøgelse. Det er noget anderledes end de gennemsnitlige 13,2 dage, der gik fra nominering til godkendelse mellem Republikkens fødsel og op til de tidlige 1950’ere ifølge Pew.

“When the President announces his historic pick, the Senate will be ready to move quickly and fairly to confirm her to the Supreme Court”, sagde den demokratiske majoritetsleder Chuck Schumer i går. Men hvor hurtigt det kan gå, har vi til gode at se.

Fremover laver USAPol.dk som minimum en ugentlig opdatering af, hvor sagerne står i forbindelse med godkendelsen af en ny højesteretsdommer.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.