Top 7: Bernie, Biden, Buttigieg, Bloomberg eller Brokered?

Foto: Kelly DeLay.Licens

Af Henrik Jürgensen og Jakob Terp-Hansen

Velkommen til den nyeste udgave af USA2020.dks bedste bud på, hvordan det demokratiske kandidatfelt ser ud på nuværende tidspunkt. Denne udgave er udvidet til top 7 for, at alle relevante kandidater er med.

I parentes er angivet, hvor kandidaterne stod i seneste rangering.

1) Åbent konventet (3)
Hverken valgene i Iowa og New Hampshire eller meningsmålingerne har givet os den klare favorit. Som situationen er nu, er det mest sandsynlige, at ingen kandidat opnår et flertal – hvilket Fivethirtyeight lige nu giver 38 % sandsynlighed. Og så har vi muligvis balladen med et åbent konvent, hvor der stemmes i flere runder. Der er stadig masser af tid at løbe på, og vi kan stadig nå at se en kandidat vinde de stemmer, der skal til, men hidtil er det ikke det mest sandsynlige. Derfor har vi åbent konvent – at ingen kandidat, når vi til konventet har flertal – som nr. 1 på vores liste for første gang.

2) Bernie Sanders(2)
Egentlig har Bernies performance i Iowa og New Hampshire ikke været super-imponerende eller overbevisende. Sanders er dog blevet en svag frontløber – men det er heller ikke ligefrem, fordi det ellers vrimler med bud på den titel i kandidatfeltet. Samtidig fører han i den eneste måling fra Nevada efter de første valghandlinger, hvilket er næste stat på kalenderen. Alt i alt ikke prangende, men nok til at være den kandidat, der ligger højest på vores ranking.

3) Joe Biden(1)
Biden fik læsterlige klø i Iowa og New Hampshire og står i sin alvorligste krise som kandidat. Han må sætte sin lid til, at hans firewall de sydlige stater holder, og at det bliver afroamerikanerne, der bærer ham igennem. Er han færdig? Nej, han kan stadig komme tilbage, hvilket den eneste meningsmåling fra Nevada siden valghandlingerne og den eneste ditto fra South Carolina vidner om. I Nevada lå han på en andenplads – i South Carolina forrest på 28 % og Bernie Sanders på 20 %. Men for første gang er han i vores rangering ikke i top 2.

4) Pete Buttigieg(5)
Mayor Pete var den, der kom bedst ud af Iowa og New Hampshire, og han har faktisk flest delegerede, som det er lige nu. Problemet er, at det, der var udfordringen før disse valg, også er udfordringen efter disse valg – nemlig at det er ikke til at se, at han kommer til at klare sig godt nok, efter Iowa og New Hampshire, som ellers sluttede enormt godt, var overstået. Eksempelvis ligger han på blot 8 % i målingen fra South Carolina – og 10 % på den i Nevada. Dermed er det fortsat svært at se Pete Buttigiegs vej til nomineringen.

5) Michael Bloomberg(ny)
Michael Bloomberg bliver næppe den demokratiske kandidat – til trods for hans pengetank og navnegenkendelse, og når vi bevæger os herned, er placeringerne muligvis mere uklare. Men vi må indrømme, at Bloomberg har klaret sig bedre end den skepsis, som vi i starten tilgik ham med, og dermed er han måske ikke noget håbløst projekt, som det ellers – fra vores perspektiv – så ud til at være.

6) Amy Klobuchar(ny)
Efter en fremragende performance i New Hampshire, hvor hun tog en overraskende tredjeplads, kan vi ikke afskrive Amy Klobuchar helt endnu, men hun står med samme problem som Buttigieg: Det bliver næppe et prangende resultat i Nevada eller South Carolina – i hvert fald ikke sammenlignet med frontløberne.

7) Elizabeth Warren(4)
Warrens kandidatur er kollapset, og da hun heller ikke kommer til at vinde Nevada, bliver det næppe i denne omgang, at hun vinder den demokratiske nominering. Hun er mest med her for at illustrere, hvor markant faldet er for den kandidat, der tidligere så ud som det bedste bud på en demokratisk kandidat.